Många blir oroliga när de ser hur mycket hår som samlats i deras borstar efter de har borstat håret. Eller när de ser den där klumpen av hår i duschavloppet. Även fast det kan verka märkligt, så är det oftast inte ett så stort problem som du tror. Ditt hår växer nämligen konstant och att tappa hår är en del av den processen. I själva verket kan håravfall anses vara hälsosamt eftersom det betyder att de lämnar plats för nytt och hälsosamt hår att växa ut. Däremot finns det lösningar ifall håravfallet ökar.
Förr i tiden ansågs håravfall vara ett ‘manligt bekymmer’, men nu har skönhetsindustrin börjat uppmärksamma att även kvinnor har samma problem. Fastän uppmärksamheten kring ämnet är fantastiskt: då kvinnor med problemet har känt sig mer förstådda, så har det även lett till viss förvirring om vad onaturligt håravfall innebär, och vilka behandlingar som finns tillgängliga – för både män och kvinnor.
Forskning har visat att det är normalt att tappa 100 hårstrån om dagen. Följande text förklarar hur vårt hår växer, i tre steg:
- Anagen: tillväxtfasen. Cirka 90 procent av våra hårsäckar befinner sig i denna fas nästan hela tiden. Beroende på klimatet och ens gener så pågår denna fas i två till sex år.
- Katagen: vilofasen; hårsäcken är inaktiv och håret växer inte längre. Detta gäller cirka 3 procent av håret.
- Telogen: den sista fasen, som kan kallas ‘övergångsfasen’. Cirka 8 procent av håret befinner sig här. Hårsäcken är återigen inaktiv och producerar inget hår, och det är nu håret faller av.
Förutsatt att din kropp och hårbotten mår tämligen bra, så börjar processen om; hårsäckarna i telogen fasen sätts igång igen och återvänder till anagen fasen och producerar nytt hälsosamt hår. Om hårsäckarna däremot kvarstår i den inaktiva fasen, så kommer det leda till att håret tunnas ut och behöver behandlas.
Som tidigare nämnts, så anses det vara fullt normalt att tappa 100 hårstrån om dagen. Men hur vet man hur många man tappar? Att räkna varje hårstrå man tappar är inte direkt ett alternativ. Man får helt enkelt lita på sin magkänsla. Verkar det som du tappar mer hår än normalt? Har ditt hårs utseende förändrats? Vill du ha mer hälsosamt, tjockare och glänsande hår (löjlig fråga, vem vill inte ha det…) Vi har skapat en lista som kan hjälpa dig avgöra om du tappar mer hår än normalt. Och självklart har vi inkluderat tips på behandlingar.
- Avgör vad som är normalt för dig!
- Olika människor tappar mer eller mindre mängd hår. Detta beror på att tjockleken på håret skiljer sig mellan olika etniciteter. Som en tumregel kan man säga att asiater tappar cirka 70 hårstrån om dagen, kaukasier tappar cirka 100 och afrikaner runt 60.
- Tänk på klimatet du befinner dig i
- Precis som djur så beror det mänskliga håravfallet också på årstiderna och klimatet. I det nordiska klimatet upplever invånarna säsongsvist håravfall två gånger om året: bland annat i juli/augusti men främst i november/december och fram till hälften av januari. De flesta tror att håret borde växa mer under vinterhalvåret för att behålla värmen, men det stämmer inte, människor har faktiskt mer hårväxt under sommaren för att skydda en från solen. Om du vill undvika uttunning av håret under dessa tider på året bör du överväga behandlingar som återaktiverar hårsäckarna till den anagena fasen.
- Inte allt hår faller av från hårsäcken
- Om håret är väldigt slitet, torrt och/eller skadat, så kan det gå av, vilket gör att de antal hårstrån som ramlar av ökar. Detta kan också gälla för väldigt långt hår. Ofta är vi medvetna om vilket tillstånd vårt hår befinner sig i, men om du är osäker bör du kontrollera om roten på det hår som fallit av är intakt. Om du märker en förhöjning på slutet av håret, är det ett skadat strå som inte genomförde hårväxtprocessen. Kom ihåg att värme och kemikalier skadar håret, och det är därför bra att använda hårmasker och återfuktande (leave–in) balsam.
- Ökat håravfall kan också bero på åldern. Cellerna i hårbotten är precis som alla andra i kroppen, de blir långsammare med tiden. Tyvärr kan man inte addera mer hår till hårbotten, om man bortser från operation (som vi nämner senare i texten). Det man däremot kan göra är att ta hand om det skadade håret, och leta efter behandlingar som får håret att växa (det vill säga som stimulerar hårsäckarna som befinner sig i telogen fasen) och förlänger perioden som håret växer och vilar i. Detta innebär behandlingar så som lågtrycks laserterapi, men även serum man kan använda hemma kan vara lika effektivt, om inte mer, beroende på om serumen används mer kontinuerligt.
Det finns även vissa operationer som kan vara effektiva – till exempel kirurgisk reduktion (där man skär ut skalliga fläckar och sedan syr ihop hårbotten vilket resulterar i en helt täckande hårbotten) och hårtransplantation (där en bit av hårbotten, från ett ställe som har mycket hår, blir borttaget och uppdelad till hårstrån eller små grupper av hår som man sedan syr tillbaka på ställen där det saknas hår). Båda metoderna tar lång tid och är dyra, men resultaten kan överraska. Detta är vanligtvis inte tillgängligt inom landstinget, men det kan vara bra att rådfråga ens husläkare. De kan berätta mer om operationerna, och ge dig rekommendationer.
Om du lider av extremt håravfall, där du till exempel märker skalliga fläckar, bör du än en gång rådfråga din husläkare. En grundlig undersökning om orsaken till håravfallet bör inledas, och därefter kommer man göra en behandlingsplan.
För att sammanfatta; de två första stegen som bör tas för att få fylligt och friskt hår är:
Att vårda och ge näring till ditt hår eftersom det kommer reducera antal hårstrån som går av.