Hudbristningar är en missprydande grupp av linjer i huden som bildas när huden tänjs ut.
Hudbristningar är en missprydande grupp av linjer i huden som bildas när huden tänjs ut. Två andra vanligt förkommande namn för hudbristningar är det engelska ordet “stretchmarks” eller det latinska ordet “striae distensae”. Vid graviditet är det vanligt förekommande att man drabbas av hudbristningar, framförallt på magen, brösten, rumpan och låren.
Vilka drabbas av hudbristningar?
Alla drabbas inte av hudbristningar och det finns ännu ingen forskning som visat varför hudbristningar egentligen uppstår. Det man vet är att det till stor del är hormonella och genetiska faktorer som påverkar om man får hudbristningar eller inte. Vid graviditet är det dock relativt vanligt med hudbristningar och hela 75 till 90 procent av alla gravida drabbas.
Hudbristningar under graviditet uppkommer i det undre hudlagret (subcutis), även kallat hypodermis. Det första som gör att en bristning uppkommer är att huden inte hinner med att växa och anpassa sig till en volymökning av underliggande muskler, fett eller annan vävnad. Under graviditeten bildas även mycket hormoner i kroppen som förhindrar bildandet av kollagen och elastin som normalt motverkar hudbristningar. Det är därför mycket vanligt att hudbristningar uppkommer under graviditeten eftersom kroppen ökar mycket i volym, framförallt magen och brösten.
Vid graviditet är det vanligast att hudbristningar uppkommer i slutet av graviditeten men vissa kan även få dem relativt tidigt. Forskning har visat att hudbristningar vid graviditet är vanligast mellan vecka 13 till vecka 37, vilket är ett relativt stort intervall.
Hur ser en hudbristning ut?
En hudbristning kan vara olika lång och bred. En ny hudbristning brukar vara röd eller rödviolett i färgen och kallas då för striae ruba. Med tiden bleknar hudbristningen och blir mer vit eller grå i färgen och kallas då för striae alba. När hudbristningen bleknar drar även huden ihop sig något och bristningen blir smalare. Efter ett par år brukar bristningen dragit ihop sig så mycket att den nästan blir osynlig. Hudbristningar har många likheter med ärrvävnad och läkningen av en hudbristning liknar till stor del läkningen av ett ärr.
Förebygga bristningar
Trots att hudbristningar till stor del beror på hormonella och genetiska faktorer finns det ändå många saker man kan göra som gravid för att förebygga att hudbristningar uppkommer. De viktigaste faktorerna är att hålla huden mjuk och spänstig för att ge de bästa förutsättningarna för att hålla när volymen under huden ökar.
Under graviditet bör du undvika avancerade behandlingar och undvika krämer och serum med alltför potenta aktiva ämnen. Efter graviditet och när huden inte är irriterad kan du t.ex. prova med microneedling.