Hud - allt du behöver veta om huden

Huden är kroppens största organ. På en vuxen människa har huden en yta på nästan två kvadratmeter och den väger cirka fyra kilo. Huden består av tre lager, överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden (subcutis).

Huden har många viktiga uppgifter

  • Skyddar mot solens skadliga UV-strålning
  • Hjälper att reglera kroppstemperaturen
  • Förhindrar vätskeförlust
  • Skyddar mot virus och bakterier
  • Lagrar fett och vätska
  • Med solens hjälp bildas D-vitamin i huden
  • Är ett stort sinnesorgan

Överhuden är den yttersta och synliga delen av huden. Detta hudskikt är cirka 0,05 till 0,1 mm tjock. Under fötterna och i handflatorna är huden tjockare cirka 1 mm eller tjockare. Den tunnaste huden på kroppen finns på ögonlocken. De celler som sitter ytterst på huden består av förhornade och döda hudceller och kallas för hornlagret. Hornlagret ger huden dess motståndskraft och skyddar mot kemisk och mekanisk påverkan. Om man utsätter huden för nötning blir hornlagret tjockare, ett exempel på detta är förhårdnader på fötterna.

Basalmembranet kallas det skikt som delar överhuden från läderhuden. I de celler som sitter närmast basalmembranet finns hudens pigment, även kallad melanin. Dessa pigment skyddar huden mot solens skadliga UV-strålar.

Överhuden har inga egna blodkärl och får därför sin näring från blodkärl i läderhuden. Läderhudens blodkärl för bort slaggprodukter, tillför näring och syre samt reglerar kroppstemperaturen. Här finns också hårsäckar, talgkörtlar och svettkörtlar samt lymfkärl, känselkroppar och nerver. Läderhuden är mellan 0,5 - 3,0 mm tjock och är tjockast på ryggen. Läderhuden är uppbyggd av bindväv som innehåller rikligt med elastin och kollagen. Elastin och kollagen är det som gör huden elastisk, stark och smidig. Med åldern minskar produktionen av både elastin och kollagen och på grund av detta blir huden slapp och rynkig.

Det tredje hudlagret, underhuden, består av bindväv och fettceller. På en överviktig person kan detta lager vara upp till 10 cm tjock och hos en mager person så lite som 2 mm. Underhudens uppgift är framförallt att verka som stötdämpande och värmeisolerande men fungerar även som ett vätskeförråd.

Olika kosmetiska hudproblem

Det finns en mängd olika kosmetiska problem som kan uppstå i huden. Här har vi samlat kortfattad information om de vanligaste åkommorna. Vill du läsa mer om problemen så kan du bara följa länken under respektive område.

Bristningar

Bristningar i huden visar sig som röda eller vita linjer på huden, vilken färg en hudbristning har beror på vilket stadium i läkningsprocessen den befinner sig i. En hudbristning uppstår när huden tänjs ut fortare än den klarar av. De vanligaste orsakerna till att en hudbristning uppstår är snabb volymökning i fett- eller muskelvävnaden. Det är framförallt kvinnor som drabbas av bristningar och dessa är vanligen lokaliserade till höfterna, rumpan, låren och magen. Bristningarna är mycket vanliga i samband med puberteten eller i slutskedet av en graviditet.

Rynkor

Alla människor drabbas av rynkor men olika faktorer avgör i hur stor utsträckning. Genetiken spelar stor roll men även hur vi sköter vår hud. Med åldern minskar hudens kollagen- och elastinproduktion och huden tappar då sin spänst. Överdriven exponering av skadliga UV-strålar från solen har stor påverkan av uppkomsten av rynkor. Även rökning påverkar utvecklingen av rynkor eftersom nikotinet påverkar blodcirkulationen i huden till det sämre.

Ärr

När huden har läkt efter en skada som nått ner till läderhuden eller ännu djupare, uppstår ett ärr. Storleken och utbredningen av ärret som uppstår är beroende av vilken typ av skada det är och hur djupt ner i huden skadan har nått, samt vilka arvsanlag man har för att utveckla ärr. Ärret är först rödblått i färgen och allt eftersom tiden går bleknar ärret och antar en mer gråvit ton. Det är viktigt att sköta om sin hudskada både i första skedet samt under hela läkningsprocessen för att minska risken för fula och missprydande ärr.

Acneärr

Acne drabbar framförallt tonåringar och beror på de hormonella förändringarna som sker i kroppen. När acnen läkt så lämnar den ofta kvar generande ärr som många gånger är svåra att täcka över och dölja. Ärren sitter i läderhuden och syns ofta som mindre röda eller rödlila fördjupningar i huden som med tiden bleknar.

Pigmentfläckar

Pigmentfläckar kallas även för hyperpigmentering och är områden på huden som är mörkare i färgen. Det kan vara mindre bruna fläckar eller större områden som har mörkare ton. Uppkomsten av pigmentförändringar har alltid att göra med melaninproduktionen i huden. Melanin är hudens pigment och ger huden dess färg. Av olika anledningar kan huden börja producera för mycket melanin i ett visst område och på detta sätt uppstår pigmentfläckar och färgförändringar i huden.

Eksem och stressutslag

Ett eksem skapas när huden av olika anledningar har blivit försvagad eller skadad och en inflammation uppstår. Det finns olika typer av eksem men gemensamt är att klåda uppstår och hudens yta förändras. Ett stressutslag är precis som det låter, ett utslag som framkallats av stress. Människor reagerar olika när de utsätts för långvarig stress, vissa kan till exempel utveckla magkatarr och medan andra utvecklar stressrelaterade utslag. Utslagen är ofta små röda prickar som kliar men det kan variera från person till person.

 

Torr hud

En torr hud fjällar, känns oelastisk och stram. Oftast blir huden torrare under vinterhalvåret när luftfuktigheten sjunker. Det är inte helt klargjort varför torr hud uppstår men antalet talgkörtlar samt hudens förmåga att behålla fukt är två avgörande faktorer. Lider man av en torr hud är det viktigt att använda bra hudvårdsprodukter för att bevara fettet och fukten i huden.

Back to blog