H2O - Din huds vän eller fiende?

De flesta av oss har hört att för att bibehålla en regelbunden frisk hud, måste huden hydratiseras – vätskebalansen återställs. För att hydratisera huden måste man ha vatten, eller hur? Nja, både ja och nej. Vi får höra att vi kan hydratisera huden genom att tillföra vatten, men efter att ha badat eller duschat kan själva huden kännas torr. Varför?

Utan att bli allt för teknisk behöver vi börja med att få till terminologin korrekt;

Begreppen “torr” och “dehydratiserad” används ofta som synonymer. Många vet inte ens att det finns ett ord som heter dehydratiserad, utan man endast pratar om en torr eller återfuktad hud. Här kommer skillnaden du kanske inte vet om. En dehydratiserad hud har brist på vatten medan en torr hud har brist på olja. Om du har en typiskt dehydratiserad hud upplevs den glåmig och oelastisk, medan en torr hud oftast blir fnasig, fjällande och kan klia.

Vad gör din hud dehydratiserad?

I grund och botten är allt som orsakar att vatten lämnar kroppen, med andra ord, avdunstar från huden, dehydratiserande:

  • Fuktighet: Brist på fuktighet kan påverka hudens hydratiseringsnivåer. När luften runt oss har låg fuktighet saknar den fukt och kommer automatiskt "dra ut" – ta vatten från huden.
  • Solen: Kraftiga UV-strålar kan försvaga hudens barriär, vilket gör att vatten avdunstar från huden.
  • Temperatur: Ju kallare det blir, desto lägre blir din huds hydratiseringsnivåer. När temperaturen sänks, drar vi vanligtvis upp värmen inomhus och, som du säkert listat ut, leder detta till dehydratisering.
  • Svettningar: Träning är alltid bra, men när du svettas är vattnet du svettas ut dessvärre inte bra för din hud. Obs! Detta är inte en ursäkt för att slippa träna utan att du istället måste tänka på att rehydrera och återfukta din hud efteråt. (Vi kommer att prata mer om hur du gör detta alldeles strax.)

Vad orsakar torr hud?

I princip allt som tar bort hudens naturliga oljor. Detta inkluderar, ironiskt nog, även vår rengöring. Det vatten vi så desperat försöker att behålla i huden, för att våra hydratiseringsnivåer ska förbli stabila, avlägsnas ofta under vår rengöringsrutin. Det är tyvärr här vattnet går från att vara hudens bästa vän, till en fiende.

Håll huden hydrerad och frisk.

Vi är inte här för att sprida förtvivlan. Vi vill mer förmedla en ”gå genom livet med varannan vatten” attityd. Nu slutar vi därför fokusera på problemen och ser möjligheterna istället!

Vi vet om att vi behöver tillföra mer vatten till vår hud men samtidigt se till att behålla det. Det enda och mest effektiva tillvägagångssättet att tillföra vatten i huden är att dricka det. Vattnet kommer då att tas upp, för att sedan spridas ut i kroppen med en mängd olika uppgifter. Men, det är vattnet som blir över som kommer att samlas i huden, och det svåra här blir sedan att behålla vattnet i huden. Detta uppnås genom att man "låser in vattnet" med hjälp av humectants som ofta finns i serum och naturliga oljor. Alternativt applicering av krämer som innehåller antingen oljor eller aktiva ingredienser som efterliknar egenskaper hos oljor.

Så, hur känner vi inför vatten nu?

Vattnet är definitivt vår vän, men som i alla relationer, behöver vi sätta gränser.

I detta fall en fysisk gräns: Huden.

Majoriteten av vattnet ska upprätthållas i huden och användas sparsamt på utsidan. Detta kommer att leda till en ordentligt hydratiserad och återfuktad hud vilket innebär att fina linjer och rynkor håller sig gömda så länge som möjligt.

Bästa tipsen för en frisk och återfuktad hud!
  • Drick mycket vatten
  • Använd återfuktande serum som innehåller hyaluronsyra, natriumhyaluronat, glycerol eller andra humectants (ingredienser som hjälper till att binda och behålla vattnet.) Fuktbevarande före fuktgivande!
  • Använd en fuktkräm som passar din hudtyp och binder vatten samt innehåller fuktbevarande ingredienser
  • Leta efter behandlingar som är rika på aktiva och återfuktande ingredienser men som inte behöver sköljas av
  • Använd helst inte vatten när du rengör ansiktet utan använd gärna miscellära rengöringsprodukter
  • Använd solskyddsfator
Back to blog